Oppskrift | Fastelavnsboller

07 februar 2017

Den 26. februar er det fastelavn igjen, som stammer fra det nedertyske ordet for «kvelden før fasten», det vil si den romersk-katolske kirkens fasteperiode som innledes onsdag i den syvende uken før 1. påskedag og varer i 40 dager, med unntak av søndager. Fastelavn blir også ofte kalt fetetirsdagen eller feitetirsdag, noe som kommer av at man siste dagen før fasten skulle fete seg opp med kraftig kost. Enn i dag er det fortsatt flere steder i Norge hvor de har som tradisjon å spise saltkjøtt og kålrotstappe eller fårikål på fetetirsdagen.

Det er også vanlig å pynte bjørkeris og bake fastelavensboller med krem og/eller syltetøy for å markere fastelavn. I den anledning har vi gleden av å dele Astrid Eng Johansen (også kalt Astridkokk) sin gode oppskrift som gir cirka 25 fastelavnsboller.

 

Det du trenger er:

Boller:

  • 50 gram gjær
  • 5 dl melk
  • 150 gram smeltet smør
  • 150 gram sukker
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 egg + 1 egg til pensling
  • Ca. 1 kg hvetemel

Krem: 

  • 3 dl fløte
  • 1 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker
     

Slik gjør du: 

Smelt smøret og bland inn melken. Varm til 37 grader.
Ha dette over i en bakebolle sammen med sukker, salt, kardemomme og vaniljesukker. Rør godt.
Smuldre i gjæren og ha i eggene. Rør dette godt sammen.
Ha i hvetemelet. Spar gjerne igjen litt mel. Det er ikke alltid du trenger å bruke alt. Elt deigen godt sammen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin og elt deigen i ca. 10 min.
Ha plast over bakebollen og la den heve til dobbelt størrelse på et lunt sted.
Trill boller av deigen. Hver bolle bør veie ca. 65-70 gram.
Sett bollene på et stekebrett kledd med bakepapir. Hev på et lunt sted i ca. 30 min.
Pisk sammen 1 egg og pensle bollene.
Stek bollene på ca. 230 grader i ca. 15-20 min, midt i ovnen. Har du varmluftsovn, sett inn to brett.
Avkjøl på rist.

Pisk 3 dl fløte sammen med 1 ss sukker og 1 ts vaniljesukker.
Del bollene i to. Ta ut litt av bollebrødet i midten slik at du kan fylle bollene med mye krem. Du kan også bruke en skje jordbærsyltetøy sammen med kremen.
Strø litt melis på toppen.

Finn flere oppskrifter og herlig inspirasjon fra Astrid ved å besøke bloggen hennes her, eller følge henne på Instagram @astridkokk.