60 DAGER ANGRERETT

FRI FRAKT OVER 599 KR

Produkter
Annet
Logg inn
Inspirasjon/Guides/Stekepanneguide

Stekepanneguide

Stekepannen er et av våre mest brukes kjøkkenredskap og de aller fleste eier mer enn en. Når du skal investere i en ny stekepanne kan det være vanskelig å vite hvilken størrelse og materiale du burde velge. Derfor har vi satt sammen en liten stekepanneguide med informasjon om materiale, størrelser, former og funksjoner.
fredag 9. februar 2024
Del artikkel

Kort informasjon om stekepanner

  • Størrelsen på stekepannen måles alltid ovenfra, diametermålet som angis er alltid fra kant til kan øverst på stekepannen.
  • Den vanligste størrelsen er 28cm. Denne størrelsen har vanligvis en bunndiameter på ca 20 cm (+/- 2cm).
  • Bunnen på stekepannen påvirker hvor fort pannen varmes opp og hvor godt den fordeler varmen. Tykkere bunn gir bedre stabilitet, god varmefordeling og minsker risikoen for at maten brenner seg fast.
  • Med en såkalt sandwichbunn der pannen har en kjerne av aluminium eller kobber får du både rask og jevn varmespredning ettersom disse to metallene leder varme betydelig bedre enn for eksempel rustfritt stål. 
  • Støpejern tar lengre tid å varme opp, men beholder varmen betydelig lengre enn stekepanner i annet materiale.
  • Skyll aldri stekepannen rett etter steking (heller ikke i varmtvann). La den stå og avkjøles først så unngår du at bunnen bøyer seg.

Forskjellig materiale

STØPEJERN

Støpejernspanner fungerer på alle varmekilder, inkludert induksjon. Når du lager mat med en støpejernspanne tilføres maten naturlig jern, uten at maten blir smakssatt. Alle typer kjøkkenredskap kan brukes i støpejernspanner, inkludert metallredskap.

Støpejern passer til steking av for eksempel kjøtt som skal stekes på høy varme i kort tid. Støpejern passer også utmerket til langkok av ulike slag der varmefordeling og lav, konstant varme er viktig.
Mange støpejernspanner er forstekte og smurt inn med for eksempel rapsolje, men det kan være lurt å smøre den inn jevnlig etter rengjøring og tørke det av med litt tørkepapir etterpå.

Støpejernsredskap skal ikke vaskes i maskin eller med såpe, det holder med varmt vann og oppvaskbørste, hvis man vasker den med såpe risikere at belegget i pannen løsner. Opplever du at maten brenner seg fast ved gjentatt bruk tipser en av våre mest populære støpejerns-varemerke Ronneby Bruk om at du kan gjøre slik: ”Stek inn din panne igjennom å dekke pannens bunn med bacon. Når baconet er ferdig heller du av overflødig fett og tørker pannen med tørkepapir – nå har pannen fått et beskyttet lag med fett som motvirker at maten brenner seg fast.”
Ikke oppbevar mat i støpejernspanne, dels fordi maten kan få en sterk, men ufarlig jernsmak og fordi støpejernet kan rustne.

Skulle din panne til tross for det begynne å ruste kan du enkelt skrape det bort med en stålbørste og deretter steke inn pannen igjen.

Populære stekepanner i støpejern

Vis mer

KARBONSTÅL

Panner laget av karbonstål har veldig gode steke-egenskaper og blir mer og mer populære. Stålet i disse pannene består i større del av karbon og stål. Karbonstål er magnetiske og fungerer på alle varmekilder, også induksjon. Som støpejern har disse godt av å bli godt vedlikeholdt med olje. Jo mørkere panne desto bedre steke-egenskaper. En panne i karbonstål blir helt enkelt bedre jo mer den brukes.

En karbonstålpanne er perfekt for tilberedning av for eksempel kjøtt, fisk, omelett og pannekaker. Stekepanner i karbonstål gir fantastisk fin stekeyte og karamellisering, så for deg som ofte tilbereder proteiner er en slik panne perfekt!

Varm opp din karbonstålpanne på lav varme og øk gradvis. Bruk matfett ved steking og rengjør den etter bruk ved å skylle den med varmt vann og tørk av med tørkepapir. Karbonstålpanner burde i likhet med støpejernspannen ikke  vaskes i maskin eller med såpe. Et av være mest populære varemerkene for stekepanner i dette materialet er franske de Buyer og deres modell Mineral B er en ordentlig bestselger.

Du kan bruke alle mulige kjøkkenredskaper i en slik panne, men for å unngå å skade det beskyttende belegget på pannen anbefaler vi redskap i tre, plast eller silikon.

Populære stekepanner i karbonstål

RUSTFRITT STÅL

Stekepanner i rustfritt stål er populært av flere anledninger, ikke minst i restaurantbransjen. Rustfritt stål er veldig hygienisk og enkelt å rengjøre, i motsetning fra mange andre materialer som krever forsiktighet ved rengjøring.

Dessuten har stål rask og jevn varmefordeling og du kan begynne å tilberede maten med en gang. Mange stekepanner i rustfritt stål har en såkalt sandwichbunn som består av annenhver lag rustfritt stål og aluminium. Denne typen bunn gjør at varmespredningen blir veldig rask (takket være aluminium) samtidig som pannen har magnetiske egenskaper og er hygienisk(takket være stålet).

Med en stekepanne laget i rustfritt stål trenger du ikke være urolig for hvilke redskaper du bruker, pannen tåler det meste. En stekepanne i rustfri stål har lang livslengde og kan enkelt rengjøres ved å vaskes for hånd med såpe eller i oppvaskmaskin. Du må tilsette stekefett for at maten ikke skal brenne seg fast. Tenk på at du burde snu maten så lite som mulig i starten av tilberedningen, det kan kanskje se ut som at for eksempel kjøttet brenner seg fast, men så snart porene lukker seg løsner den igjen, forutsett at varmen ikke er for høy. Stekepanner i rustfritt stål er veldig varmetålig, men du trenger ikke ha den på for høy varme for å oppnå best resultat. Varm opp pannen på middels varme og øk deretter til ønsket nivå før du legger i det du skal steke.

Populære stekepanner i rustfritt stål

NON-STICK BELEGG

Stekepannen med non-stick belegg er manges favorittpanne, spesielt ettersom den er enkel å bruke og gir et godt stekeresultat uten større anstrengelser. Non-stick pannen er dessuten enkel å rengjøre takket være at ingen matrester brenner seg fast og de fleste modellene kan vaskes i maskin. Non-stick belegget gjær at du kan steke mat uten å bruke matfett, hvilket muliggjør sunnere matlaging.

Mange non-stick har sandwichbunn (stål og aluminium eller stål og kobber) hvilket gjør at de kan brukes på induksjon, men les produktinformasjon før du kjøper non-stick stekepanne.

Non-stick stekepanner er framfor alt tilpasset til matlaging på lavere temperaturer som fisk, grønnsaker og risretter ettersom de er følsomme mot overoppheting. Hvis temperaturen blir for høy kan belegget skades. Derfor er livslengden for en non-stick panne normalt sett noe kortere en for eksempel en stekepanne i rustfritt stål og den må kanskje byttes ut etter noen år. Bruk redskap i tre, plast eller silikon for å ikke risikere å ripe eller skade belegget.

Populære stekepanner med non-stick belegg

KERAMISK BELEGG

Stekepanner med keramisk belegg er ekstra harde og slitesterke, materialet har også non-stick egenskaper som gjør at maten ikke brenner seg fast. I en keramisk panne kan du bruke mindre matfett enn i en rustfri stekepanne, hvilket gir mulighet for sunnere matlaging.

De keramiske pannene tåler høy temperatur, men som alle andre stekepanner bør den varmes opp på lav varme først og deretter økes temperaturen. For de keramiske pannene gjelder samme anbefalinger som karbonstålpanner, du kan bruke alle typer kjøkkenredskap, men for å unngå å skade pannen anbefaler vi redskap i tre, plast eller silikon.

Populære stekepanner med keramisk belegg

Hvilken stekepanne brukes til hva

STEKEPANNA

Det finnes mange ulike stekepannemodeller og det kan være vanskelig å vite hvilken modell som passer til hvilken råvare eller matlagingsteknikk. Nedenfor får du en liten oversikt over de vanligste modellene og deres primære bruksområder.

Hvis du bare sier ”stekepanne” er det ofte snakk om en panne med litt høyere runde kanter. Med den klassiske stekepannemodellen kan maten enkelt skli av pannen ved servering med de runde kantene. En klassisk stekepanne burde finnes på alle kjøkken.

TRAKTØRPANNE

Traktørpannen har høye, rette kanter og ikke sjelden et tilhørende lokk. Traktørpannen er med andre ord en hybrid mellom stekepanne og kasserolle, og kan brukes til en mengde ulike matlagingsteknikker. Traktørpanne er for eksempel egnet steke eller sautere, men kan også brukes til klassisk steking eller koking.

SAUTEUSE

Sautese har høye, rundede kanter og er betydelig dypere enn en klassiske stekepanne. Med en sautese kan du enkelt lage delikate, varmefølsomme retter som risotto, ulike sorter sauser og fisk. Sautesens høye kanter gjør at varmen føres opp fra bunnen og minimerer risikoen for at maten brenner seg fast i bunnen.

GRILLPANNE

En grillpanne er perfekt for deg som vil ha grillfølelse selv når maten tilberedes innendørs på stekeovn. Grillpannens opphøyninger gjør at maten får fine grillrader, samtidig som overflødig fett fester seg i pannens skår og ikke på maten. Grillpannen er vanligvis laget av støpejern ettersom du vil kunne steke på høy varme.

WOKPANNE

Wokpannen har bred bunn og generøse, runde kanter. Denne pannen er spesielt produsert for wokretter og risretter som tilberedes på høy varme med mange ingredienser i en og samme panne. De høye kantene gjør at du enkelt og raskt kan røre rundt i pannen.

PANNKAKEPANNE

Pannekakepannen er perfekt for tilberedning av pannekaker, omelett og andre retter som krever jevn, forsiktig varme. Pannen har lave kanter slik at du enkelt kommer til for å snu pannekaken.

PLETTPANNE/MUNKEPANNE

En lappepanne likner på en pannekakepanne, men har flere mindre sirkler for steking av lapper, egg eller annet.

Din stekeovn påvirker valget av stekepanne

Ulike stekeovner gir din panne ulik forutsetning fordi de har forskjellig oppvarmingstid, varmefordeling og varmekontroll. De mest vanlige ovnmodellene er den elektriske med glass- eller keramikkoverflate. På denne typen ovn kan du bruke alle stekepanner, men for at varmefordelingen skal bli rask og jevn må pannen beholde sin flate bunn og stå stødig med hele bunnplaten på ovnen.

GASSOVN

Gassovn tilbyr rask oppvarming og varmekontroll, ettersom du enkelt kan justere flammen og dermed øke eller senke temperaturen raskt. Gassovnen er ikke like mild mot pannens bunn, så en stekepanne med tynn bunn kan bøye seg etter en stund. Stekepanner med alle ulike materiale kan brukes.

INDUKSJONSOVNEN

Induksjonsovnen oppvarming ved hjelp av magnetisme stiller litt høyere krav til valg av stekepanne, selv om mange stekepanner lages for å fungere på alle typer varmekilder. Jerngryter kan brukes på induksjon, som mange stekepanner i rustfritt stål. Material som ikke kan brukes på spesialkonstruerte magnetiske bunnplater er aluminium og kobber. Vil du teste om en kjøleskapsmagnet kan brukes på induksjon kan du ta en kjøleskapsmagnet og feste den mot stekepannens bunn, om den fester seg ordentlig kan den brukes for oppvarming med induksjon.

Flere stekepanner

Vis mer

Abonner på nyhetsbrevet vårt - Få 50kr rabatt*

KitchenTime - En del av Nordic Nest AB (Bedriftens org.nr.: 997 671 538)