60 DAGER ANGRERETT
★ ★ ★ ★ 4.1 / 5 PÅ TRUSTPILOT
FRI FRAKT OVER 599 KR
På Hattmakarn – en stilfull og intim restaurant midt i Kalmar i Sør-Sverige – blir matens utseende behandlet med like stor omtanke som smaken. Restauranten er kjent for lokale råvarer og lekne, sesongbaserte menyer, og har raskt blitt en favoritt blant matelskere som setter pris på kreativitet både på tallerkenen og på kjøkkenet.
Vi tok en prat med Emil Nilsson, kjøkkensjef og eier av Hattmakarn, for å få hans beste tips til hvordan du kan anrette mat som en profesjonell. Enten du inviterer til middagsselskap eller bare vil løfte hverdagsmaten et hakk, vil disse fem enkle rådene hjelpe deg med å legge opp mat fint – akkurat som på restaurant.
En ren, hvit eller nøytral tallerken kan virke enkel – og det er akkurat poenget. «Maten skal være stjernen,» sier Emil. En rolig bakgrunn lar farger og teksturer komme til sin rett, uten forstyrrelser. Fristes du av mønstrede tallerkener eller sterke farger, bør du tenke over om de fremhever eller konkurrerer med det du serverer. Den grønntonen du ser her, får for eksempel den oransje fisken og sausen til å virkelig stå fram.
Det er en grunn til at kokker ofte serverer tre kamskjell i stedet for fire. «Oddetall ser mer naturlig ut og er mer tiltalende for øyet,» forklarer Emil. Enten det gjelder tre kroketter eller fem biter rødbete, skaper oddetall en visuell rytme og en balansert anretning på tallerkenen.
Unngå fristelsen til å spre de ulike elementene utover hele tallerkenen. «En strammere anretning ser mer gjennomtenkt ut,» sier Emil. Når du samler maten i en klynge midt på, eller litt forskjøvet fra midten, skaper du et tydelig fokuspunkt – samtidig som tallerkenen ser ryddig og balansert ut.
Sausen bør være det siste du legger på tallerkenen. «Alltid ha på sausen til slutt,» sier Emil. Den skal løfte retten, ikke ta over. Bruk en liten skje eller en klemmeflaske for å plassere sausen nøyaktig der du vil ha den – enten du drypper, prikker eller forsiktig heller den på. Små detaljer gjør stor forskjell.
Det kan virke selvsagt, men det er verdt å gjenta. «Det er utrolig lett å få flekker på kanten av tallerkenen eller søle saus uten å merke det,» sier Emil. Sørg for at alle elementer er klare på rene brett, tørk av redskaper før hver bruk, og ta en siste titt på tallerkenen før servering. En rask tørk med en klut kan være det som løfter presentasjonen fra god til profesjonell.
Med litt øvelse (og kanskje noen ekstra servietter), anretter du snart som en proff.
Foto: Ardijan Mahmutaj