Rörstrand

Rörstrand

I nesten 300 år har Rörstrand vært synonymt med kvalitet og godt håndverk. Tallerkene og servise fra Rörstrand har gått i arv, blitt klassikere, samleobjekt og skrevet svensk designhistorie. Hos KitchenTime vil du blant annet finne den populære serien Mon Amie og Swedish Grace.

En porselen historie

Klassiske, svenske Rörstrand ble grunnlagt i 1726 og gir dermed en refleksjon av århundrer med svensk historie. Når porselen nådde Europa og senere Sverige på 1700-tallet, var dette mer enn tusen år etter at porselenkunsten ble født i Kina. I begynnelsen mislykkes man virkelig å mestre porselen-kunsten, man produserer istedenfor datidens leirtøy fajanse. Med tiden utvikler man unike mønstre for sin fajanse, og som den eneste fabrikken i sitt slag i Sverige merket de alle produkter med "Stockholm". Når man i 1958 får en konkurrent av Mariebergs porselensfabrikk endret de merket til Rörstrand, som det fortsatt heter i dag..

På 1800-tallet tar man flere inspirasjonsturer til England, og porselensfabrikken bygges ut. På 1850-tallet begynner man å produsere det porselen man ville produsere fra begynnelsen, og som ble importert via Østindiske kompaniet-beinporselen! Dette er også da Arabia ble dannet utenfor Helsinki, for å muliggjøre salg til det store russiske markedet. Mot slutten av 1800-tallet begynner Rörstrand å tiltrekke seg flere og flere kunstnere og kunstvarer laget av blant andre Alf Wallander ble utstilt på den store kunst- og industriutstillingen i Stockholm 1897.

På begynnelsen av 1900-tallet får Rörstrand sitt internasjonale gjennombrudd med verdensutstillingen i Paris. Samtidig ble fabrikken stadig mer overfylt og de bestemmer seg for å kjøpe Göteborgs Porselenfabrikk å kunne utvide produksjonen. På 20-tallet flyttet all produksjon til Göteborg og fabrikken i sentrale Stockholm ble solgt. Nesten samtidig selger man Arabia til finske aktører som driver datterselskapet videre. En av Rörstrand mest kjente designere, Louise Adelborg, starter sin karriere i Rörstrand tidlig på 1900-tallet. Hun har gjennom årene utviklet en rekke populære serier for Rörstrand, ikke minst den klassiske serien Swedish Grace.

På 30-tallet flyttet produksjonen igjen, denne gangen til Lidköping. Den nye lokalen i Lidköping gir muligheter for videre ekspansjon. Rekruttering av populære kunstnere for design fortsetter og man ansetter blant annet Carl-Harry Stålhane, assistent til kunstneren Isaac Grünewald. Andre designere som var involvert i Rörstrand på 40-tallet inkluderer Hertha Bengtson (Blå Eld og Koka blå) og Sylvia Leuchovius. På 50-tallet ble en av Rörstrand største og mest produktive designere Marianne Westman ansatt. Marianne har blant annet designet den populære serien Mon Amie.

På 60-tallet ble Rörstrand kjøpt opp av Uppsala-Ekeby konsernet som effektiviserer produksjonen gjennom investeringer i nye, moderne maskiner. Dette betydde til slutt at man sparket mange ansatte og utvalget ble redusert ned fra 10.000 artikler til 2000. Trenden med effektivitet for å øke lønnsomheten vil fortsette inn på 70-tallet, og denne tiden er vanligvis beskrevet som en trist tid i Rörstrand sin historie, da over 200 ansatte og kunstnere ble oppsagt. I løpet av 80- og 90-tallet ansetter man flere av kunstnerne igen, og starter flere nye design-samarbeid.

På 2000-tallet ble Rörstrand kjøpt opp av Iittala AB, som senere ble kjøpt av Fiskars. Produksjonen flytter nå til utlandet, og den 22 desember 2005 avsluttes produksjonen i Lidköping. Blant de mange samarbeid som oppsto på 2000-tallet kan man nevne Filippa K og Lovisa Burfitt.

Les mer

Kategori

Vis bare produkter som leveres omgående

Pris

47 kr 1 160 kr
Sorter / 205 produkter