Skultuna

Skultuna

Skultuna ble grunnlagt i 1607 av kong Karl IX fra Sverige. I over 400 år har Skultuna produsert produkter i metall av høyeste kvalitet og tidløst design. Hos oss vil du finne massevis av vakre lysestaker, skåler og brikker fra London Collection designet av Lara Bohinc.

Messingbrukets historie
Et svenskt messingbruk ble bygd under Karl IX regime i 1607 og målet var å gi riket en bedre økonomi. Sverige hadde nemlig havnet i gjeld til Hansan etter Gustav Vasa og Erik IXVs tid. Ved å bygge messingbruk skulle importen av messing reduseres og eksporten øke, hvilket Karl IX håpet skulle forbedre landets økonomi. En plass ble nøye utvalg og det ble i Västerås, Skultuna. Idag, flere hundre år senere ligger messingbruket på samme sted. Kunnskapsrike menn i messingindustrien fra både Nederland og Tyskland ble Skultunas nye leietagere. Med deres kunnskap kunne det produseres vakre, majestetiske lysekroner. Den eldste lysekronen fra Skultunas messingbruk finner man i Vårfrukirken i Enköping og den antas å være fra 1619. Bruket har overlevd mange utfordringer gjennom årene, det har for eksempel brent ned så mye som tre ganger og ble utsatt for så kraftig flom at hele bruket ble skylt avsted med flommen. Brukets byggning betår i hovedsak av materiale fra 1800-tallet. I dag oroduseres det fortsatt en del sølv- og messingprodukter i Skultuna og Skultunas messingbruk er Sveriges største turistattraksjon og har over 150 000 besøkere hvert år. 

Formgivere og kunstnere
Skultunas kunstnere og formgivere var innovative allerede fra begynnelsen. Formgiveren Hjalmar Norrström ble ansatt i 1896. Med Hjalmars fortjeneste fikk de en rekke utmerkelser. De fikk for eksempel gullmedalje for beste design ved verdensutstillingene i Stockholm og Paris. De fikk også pris for en mektig døpefont som i dag står på Skultunas museum. En sølvsmed ved navn Pierre Forsell var aktiv på Skultuna Messingbruk fra 1950-1970. hans stramme og elegante formgiving ble grunnen til Skultunas fortsettende trendy og spirende design. Skultuna har fortsatt å jobbe med formgivere som tilhører designeliten og har samarbeidet med kjente navn som Thomas Sandell, Richard Hutten og Lara Bohinc.

Kongelig besøk
Kronprinsesse Viktoria av Sverige besøkte Skultuna Messingbruk i anledning deres 400års dag i 2007. Viktoria inviet et minnesmerke som er laget i Skultuna, minnesmerket var til Karl IX i form av en bronseplate forestillende kongen selv. Bronseplaten er festet på en stenstøtte bestående av glavaskifer. skultputen er laget av Ernst Nordin, Ernst har dessuten gjort utformingen av flere svenske mynter. 

Skultina i dag
Skultuna har to produktlinjer, en linje for husholdningsartikler designet av ledende internasjonale designere som GamFratesi, Lara Bohinc, Luca Nichetto, Monica Förster, Richard Hutten og Claesson Koivisto Rune for å nevne noen. Skultuna har også en populær mote tilbehør linje.