Inspiration

Moussekake med bærsmak

29 august 2016

Imponer gjestene med denne gode og vakre moussekaken1


Pannacotta:
3 dl kremfløte
4 ss sukker
1 ts knuste kardemommefrø
1,5 gelatinblad

Marengsbunn:
2 dl egghviter
1 dl sukker
5 dl mandelflak
4 dl melis
1 stk sitron

Italiensk marengs:
3 dl sukker
3 ss vann
5-6 stk (200gr) eggehviter
3 ss sukker

Bærmousse:
200 gr jordbær
150 gr blåbær
3 stk gelatinblad
italiensk marengs
3 dl kremfløte

Slik gjør du:

Pannacotta:
Legg gelatinplatene i kaldt vann, kok opp resterende ingredienser og lar de trekke i 10 min. Kok opp alt på nytt og tilsett gelatinplatene. Sil alt sammen ned i en springform (4cm mindre enn den ferdige kaken) fest plastfolie rundt formen slik at den fungerer som bunn, vær nøye slik at røren ikke renner ut. Sett formen på et brett og hell i den silte røren. Settes i fryseren til den har stivnet.

Marengsbunn:
Sett ovnen på 190 grader. Bland mandelflak og melis i en foodprocessor slik at det blir et pulver. Hvis du mikser for lenge blir det mandelmasse, og det vil vi ikke. Visp eggehvite og sukker til marengs. Riv sitronskallet til en sitron og tilsett i marengsen, tilsett også mandel- og melisblandingen. 
Tegn to sirkler på bakepapir i samme størrelse som bakeformen. Bruk sprøytepose til å fordele blandingen på bakepapiret, marengsen skal ha en omkrets som er 2cm mindre enn sirklene du har tegnet og 2cm tykke. Stek de i 15-20min. La de avkjøle seg før de tas bort fra bakepapiret. 

Italiensk marengs:
Kok opp sukker og vann. Når sukkerblandingen er 115 grader kan du begynne å vispe eggehviten forsiktig(middels hastighet). Når sukkerlaken når 124 grader, visp eggehviten på laveste nivå mens du heller i sukkerlaken i en jevn stråle. Når all sukkerlaken er i eggehviten øk hastigheten til høyeste nivå og visp i ca. 1 min. Deretter vispes den til den har blitt avkjølt. 

Bærmousse: 
Legg gelatinbladene i kaldt vann. Visp fløte lett og sett i kjøleskapet. Miks bærene til en puré, 1 dl av pureen smeltes i mikrobølgeovn sammen med gelatinbladene, resten av pureen tilsettes etterpå. Lag den italienske marengsen og rør den ned i pureen, bland ordentlig. Tilsett kremen, her kan du bruke sleiv eller spatel, ikke håndmikser!

Montering:
Legg kakeringen på et flatt fat som får plass i fryseren. Dekk innsiden av formen med plastikk (gjerne noe hardere enn plastfolie, overheadplast for eksempel) det kan hende man må ta teip til hjelp for å holde plastikken på plass. Legg en marengsbunn i formen som du dekker med 1 cm tykt lag bærmousse, fortsett med pannacotta og et nytt lag mousse slik at det så vidt dekker. Deretter legger du på den siste marengsbunnen som trykkes forsiktig på plass, avslutt med resten av moussen slik at det så vidt dekker. Form moussen med en palett.
Kaken oppbevares i fryseren over natten og tas fram 3 timer før servering. 


Dekorerer kaken med friske bær, knuste mandler eller pistasj og kanskje noen spiselige blomster.