Tørk mer med frukt- og sopptørker

17 august 2016

Nå har sesongen for sopp, frukt og bær endelig kommet! Det er med andre ord på tide å høste, tørke og fylle spiskammeret med godsaker til vinteren. 
Å tørke sopp og frukt krever derimot en hel del plass, så hvis du ikke har masse ekstra plass du kan bruke kan det være en god idé å investere i en tørkeovn. Med en slik maskin kan du enkelt tørke alt fra sopp til epleskiver eller tomater på riktig temperatur. Sopptørking har dessuten smarte etasjer som gjør at du kan tørke flere ulike matvarer samtidig! Sopptørkerene finnes i mange ulike størrelser og prisklasser, så sørg for å invester i en som passer til deg og dine behov. En sopptørker er også en perfekt gave til den som liker naturlig mat og konservering. Er du interessert i raw food er en tørkeovn et viktig kjøkkenredskap som gjør det mulig å tilberede råvarer uten at næringen forsvinner som den ofte gjør ved vanlig oppvarming (tørkingen burde foregå på maks 48°C).
Langsomt tørket mat muliggjør en økologisk diett som er full av sunne enzymer og næring som kroppen kan fråtse seg i. Det er viktig å tenke på å stille inn på rett temperatur for at råvarene skal bli best mulig. Nedenfor finner du en tabell med anbefalte temperaturer og tørketid lengst ned i blogginnlegget.

Sopp/frukttørker - Severin

Mellomstor sopp og frukttørker fra Severin. Frukttørkeren har en makstemperatur på 85°C i bunnen og 70°C på øverste etasjen. Tørkeren har 5 nivåer og kan stables eller brukes enkeltvis.


http://www.kitchentime.no/no/p/sopp-frukttrker

D5 Frukt- og sopptørker - Steba

Denne frukt- og sopptørkeren har en elektronisk kontroll av temperaturen mellom 40-70 grader. Den har også en elektronisk timer med innstilling på 1-36 timer. Fem plastbrett og en matte for å tørke urter følger med. 

https://www.kitchentime.no/no/p/ed5-frukt-og-sopptrker

Sopp- og Frukttørker - Champion

Champion sopp- & frukttørker er en smidig og brukervennlig produkter for å tørke din favoritt frukt eller sopp. Lett å rengjøre, 2 effektinnstillinger. Effekt: 300W.

https://www.kitchentime.no/no/p/champion-sopp-og-frukttrker

Tørkeovn med timer 4 brikker

Excalibur 4400 er en kompakt modell med 4 brett som gir 28x28 cm tørke-yte per rett. Denne modellen passer de med plassmangel og som bare har behov for å tørke mindre mengder, men ikke vil gi etter på kvaliteten. Viften (4 tommer) er plassert bak i maskinen slik at varme og luft fordeles jevnt over de 4 brettene. Termostaten kan stilles inn mellom 29°C og 68°C.

http://www.kitchentime.no/no/p/trkeovn-med-timer-4-brikker

Tørkeovn 10 brikker Rustfritt Stål

Mattørkerenes Rolls Royce fra Amerikanske Excalibur er en profesjonell og enkel mattørker med stor tørkeyte og med hele 10 tørkebrett. I stedet for å tørke maten fra undersiden som mange andre modeller gjør har Excalibur sitt aggregat bakerst som fører til jevn tørking (Turbo Charge Parallexx Drying System) Hvis du tar bort noen av brikkene er det til og med mulig å tørke større matvarer. Den justerbare termostaten varierer mellom 29°C-68°C og den sterke viften driver luften horisontalt over hver skuff. Excaliburs vifte og tørkesystem fungerer utmerket med tørketemperatur så lavt som 40°C. Da bevares alle enzymer og næringsstoffer som i følge mange raw-food entusiaster kan forsvinne med høyere temperaturer.

http://www.kitchentime.no/no/p/trkeovn-10-brikker-rustfritt-stal

 

 

Tørketabell Frukt & Grønnsaker

Vil du tørke dine råvarer i følge raw food-prinsipp? Senk varmen slik at den aldri overstiger 48°C! Dette forlenger den beregnede tørketiden.

 

 

 

Frukt

 

 

 

Tilberedning

 

 

 

Temperatur

 

 

 

Tid

Eple

Ta ut kjernen & skjær i ringer eller båter

ca 57°C

7-15 timer

Aprikoser

Del i to, ta bort steiner og tørk med skallet nedover

ca 57°C

20-28 timer

Ananas

Skrell & ta bort de harde delene i midten. Skjær i båter eller skiver

ca 57°C

10-18 timer

Banan

Skrell og del opp

ca 57°C

6-10 timer

Bær

La være hele

ca 57°C

10-15 timer

Fiken

Skjær i fjerdedeler og tørk med skallsiden nedover

ca 57°C

22-30 timer

Jordbær

Ta bort stilken og del i to eller fire

ca 57°C

7-15 timer

Vindruer

Del i to eller la være hele, tørk med skallsiden nedover. Tørktiden halveres hvis druene skrelles 

ca 57°C

22-30 timer

Fersken

Del, ta bort steiner og skjær i ønsket størrelse

ca 57°C

8-16 timer

Plommer

Del i to, ta bort steinen og trykk inn den rundere delen for mer effektiv tørking

ca 57°C

8-16 timer

Rabarbra

Hakk i mindre biter, ca 1-2 cm tykke

ca 57°C

6-10 timer

 

 

 

 

Grønnsak

Tilberedning

Temperatur

Tid

Aubergine

Del opp i biter

ca 52°C

4-8 timer

Bønner 

Skjær bort endene, del eller skjær ett snitt og tørk hele

ca 52°C

8-12 timer

Brokkoli

Trim stilken og skjær stammen i fire deler. Kronene kan tørkes hele

ca 52°C

10-14 timer

Agurk

Skjær i smale skiver

ca 52°C

4-8 timer

Kål

Trim stilker/det ytre skallet og skjær i strimler eller del i passe store blad

ca 52°C

7-11 timer

Løk

Ta bort roten, toppen og skallet. del i båter eller skiver

ca 63°C

4-8 timer

Mais

Damp til du enkelt kan skjære løs maiskornene, spre ut på brikken. Rør/rist under tørkingen

ca 52°C

6-10 timer

Gulrøtter

Skjær av endene, skrell om nødvendig. Del eller skjær julienne eller kuber

ca 52°C

6-10 timer

Gresskar

Skjær i biter, ta bort steiner. Ovnbak eller damp til kjøttet kan fjernes fra skallet, miksa i en mikser og spre ut på bakepapir 

ca 52°C

7-11 timer

Stangselleri

Skjær løs fra stilken, strimle i smale skiver

ca 52°C

3-10 timer

Sopp

Børst bort jord og skitt, del i passe store biter. Spre ut slik at soppen ikke kommer borti hverandre på tørkbrikken

ca 52°C

3-7 timer

Squash

Del opp i biter

ca 52°C

7-11 timer

Erter

Skrell, damp, skyll med kaldt vann og tørke med papir

ca 52°C

4-8 timer