Saft- og Sylteguide
Saft grunnoppskrift
- Kok opp rensede og skylte bær, la småkoke i 10 minutter.
- Mos bærene
- Hell de moste bærene gjennom en saftsil
- Hell saften i en ren kasserolle. Tillsett 6 dl sukker per liter saft
- Kok til sukkeret løses opp
- Fjern alt skum, vær nøye
Syltetøy grunnoppskrift
- Kok opp rensede bær eller frukt med syltesukker og frysepulver om ønskelig
- La koke under omrøring i ca. 5 minutter
- Fjern alt skum veldig nøye med en hullsleiv eller sil
Noen korte tips når du skal sylte & safte
- Velg råvarer av høy kvalitet
- Vær nøye med hygienen
- Skum av ordentlig, skummet inneholder bakterier og muggsopp
- Fyll flasker og glass helt opp til kanten slik at det blir så lite luft som mulig
- Kok heller flere mindre omganger enn en stor
- Er syltetøyet for fast, kok opp igjen med litt vann
Forslag til smakstilsetning
- Kanel eller stjerneanis med bær
- Hakkede mandler i syltetøyet
- Lavendelblomst med jordbær
- Revet mørk sjokolade i syltetøyet
- Ingefær med rabarbra