Saft- og Sylteguide

19 juli 2017

Saft grunnoppskrift

  1. Kok opp rensede og skylte bær, la småkoke i 10 minutter.
  2. Mos bærene
  3. Hell de moste bærene gjennom en saftsil
  4. Hell saften i en ren kasserolle. Tillsett 6 dl sukker per liter saft
  5. Kok til sukkeret løses opp 
  6. Fjern alt skum, vær nøye

Syltetøy grunnoppskrift

  1. Kok opp rensede bær eller frukt med syltesukker og frysepulver om ønskelig
  2. La koke under omrøring i ca. 5 minutter
  3. Fjern alt skum veldig nøye med en hullsleiv eller sil

Noen korte tips når du skal sylte & safte

  • Velg råvarer av høy kvalitet
  • Vær nøye med hygienen
  • Skum av ordentlig, skummet inneholder bakterier og muggsopp
  • Fyll flasker og glass helt opp til kanten slik at det blir så lite luft som mulig
  • Kok heller flere mindre omganger enn en stor
  • Er syltetøyet for fast, kok opp igjen med litt vann

Forslag til smakstilsetning

  • Kanel eller stjerneanis med bær
  • Hakkede mandler i syltetøyet
  • Lavendelblomst med jordbær
  • Revet mørk sjokolade i syltetøyet
  • Ingefær med rabarbra