Inspiration

Pastaskole

25 oktober 2016

Det er forskjell på pasta og pasta. Med hjemmelaget pasta kan du imponere dine gjester og gjøre en tilsynelatende enkelt rett til et festmåltid. Det er ikke så vanskelig som mange tror. De to viktigste ingrediensene for en vellykket pasta er tid og kjærlighet. Man kan ikke ha det travelt hvis man vil lage god pasta. Det kommer til å ta lit tid, spesielt første gang. Men øvelse gjør mester! Her får du våre beste tips for å lykkes.

Basen i pastalaging er en bra deig. Og basen i en bra deig er godt mel. Mange foretrekker durumhvete som er en hardere hvetesort med sterkere protein enn vanlig hvetemel, dette gir den myke og elastiske pastadeigen man ønsker. I tillegg til mel tilsetter du egg, vann og salt. Hvor mange egg man bruke varierer fra oppskrift til oppskrift og er en smakssak. Vannmengden varierer utfra hvor mange egg du bruker. 


På bildet ser du Funktions mest populære pastamaskin, en av mange pastamaskiner vi selger her på KitchenTime. 

Når du har blandet sammen deigen skal den eltes med kjærlighet til den blir blank og elastisk. Eltingen er viktig, så bruk gjerne noen minutter.
Etter at deigen har fått hvile er det på tide å kjevle den ut. En pasta maskin er praktisk å bruke, men hvis du ikke har tilgang til en pastamaskin går det også bra å kjevle for hånd. Når du har kjevlet ut deigen til tynne plater skal de henges opp til tørk. Tørkingen er viktig slik at pastaen får rett konsistens og ikke smaker deig. Hvis du ikke har et tørkestativ kan du henge de på pinner du plasserer mellom to stoler.

Deretter skal du skjære pastaplatene til den pastatypen du ønsker. Har du en pastamaskin finnes det tilbehør som hjelper deg å lage for eksempel spagetti eller tagliatelle. Har d ikke en maskin eller du vil ha en form kan du skjære med en kniv eller et skjærehjul.
heng opp pastaen til tørk igjen og tørk ytterligere en stund før det er tid for å koke den. Når du har lært deg pastakunsten ordentlig kan du begynne å eksperimentere med ulike smaker.

I tillegg til å kunne lage din egen spagetti har du også kunnskapene til å lage lasagne, cannelloni og ravioli. Men det tar vi en annen gang…

Lykke til!


Dyp pastatallerken fra Eva Solo som finnes blant våre dype tallerkener.

Grunnoppskrift pastadeig (ca. 4 porsjoner)

  • 4 dl durumhvete
  • 2 st egg
  • 1 dl vann
  • 1 ss olivenolje
  • salt

Slik gjør du:

1. Hell melet på kjøkkenbenken eller på et stort skjærebrett og lag en grop i midten. Tilsett egg i gropen, samt salt og olje.

2. Visp forsiktig med en gaffel slik at egg og olje blander seg.

3. Dytt nedi litt og litt mel mot midten og bland forsiktig med gaffelen, når deigen blir fastere kan du bruke hendene.

4. Kna deigen i 5-10 minutter til du har en myk, blank og elastisk deig. Form deigen til en ball og la den ligge i en skål dekket med et tørkle i kjøleskapet i minst en halvtime. 

5. Del deigen i tre like store deler. Flat ut hver del så mye som mulig, kjør platene gjennom pastamaskinens kjevledel på den groveste innstillingen. 

6. Ha generøst m ed mel hvis deigen er klisste. Still inn på 4 eller 5 hakk tynnere, kjevle gjennom platene til de er løvtynne. 

7. La platene henge å tørke i minst 15 minutter opptil en halvtime. Kjør deigen gjennom maskinen med det tilbehøret du ønsker, spagetti eller tagliatelle for eksempel. Eller skjær for hånd. La pastaen tørke ytterligere 10-15 minutter. 

8. Kok i saltet vann i 1-2 minutter.