Inspiration

Derfor elsker vi smoothies!

09 september 2016

Rikelig med frukt og grønnsaker daglig er hemmeligheten bak et sunt liv og en velfungerende kropp. Å få i seg den næringen man trenger kan være vanskelig, men med hjelp fra smoothies og ulike typer juice kan vi på en enkel måte få i oss den mengden frukt, bær og grønnsaker vi trenger. Fordelene med smoothies og juice er at de smaker godt, er lette å lage og man kan lage store mengder. Man kan også tilsette ønsket mineraler og næringsstoffer.

Frukt og grønnsaker inneholder vitaminer, mineraler og fiber, men de inneholder også fytokjemikalier og enzymer. Fytokjemikalier finnes i vekster, de inneholder vekstøstrogen som minner veldig om kroppshormonet østrogen. Fytokjemikalier beskytter planter mot bakterier, solstråler og forurensning, dens effekt på menneskekroppen dreier seg derimot om å forhindre infeksjoner og aktivere immunforsvaret. Fytokjemikalier bidrar også til en friskere hud.

Den perfekte smoothien lages ved å blande sammen både grønnsaker, frukt, nøtter og frø. Det lønner seg å blande sammen ulike farger da de ulike fargene i grønnsaker og frukt har ulike egenskaper og dermed også har ulike effekter på kroppen! Vi har plukket fram en del forskjellige ingredienser som kan brukes i smoothies og juice, vi har også funnet ut hvorfor akkurat disse ingrediensene er bra for deg.

Krydder

Ingefær – forebygger forkjølelse, lindrer kvalme, renser kroppen.

Gurkemeie – bra for fordøyelsen og leveren. Inneholder kurkumin, som har anti-inflammatoriske egenskapet.

Svartpepper - Hjelper kroppen å jobbe med gurkemeiens kurkumin.

Cayennepepper – Kickstarter fordøyelsessystemet, øker både forbrenningen og blodsirkulasjonen i kroppen. Bidrar også til å rense kroppen og leveren.

Kanel – dreper bakterier, hjelper fordøyelsen og øker blodsirkulasjonen.

Bær, frukt og grønnsaker

Sitron – hjelper fordøyelsen, kan hjelpe med balansering av kroppen, renser leveren og kroppen og forbygger forkjølelse.

Appelsin – lindrer fordøyelsesproblemer

Spinat – En superråvare som inneholder bl.a. vitamin C, A og K, samt B9 – folinsyre. Bra for immunforsvaret og rik på antioksidanter.

Rødbeter – renser blodet, stimulerer dannelsen av røde blodceller som øker oksygenopptaket i blodet. Rødbeter sies også å være bra for høyt blodtrykk.

Blåbær – Er Nordens superfood. Den inneholder bl.a. kalsium, fosfor, vitamin E, C og B, jern og betakaroten. Rik på antioksidanter.

Jordbær – rike på antioksidanter som styrker kroppens immunforsvar. Inneholder for eksempel flavonoider, C-vitamin, ellaginsyre, jern, fiber og folinsyre

Gulrot – Inneholder rikelig med karoten som leveren omdanner til A-vitamin, bra for huden, bekjemper virus og bakteriebekjempende, senker kolesterolet og er bra for hjertet.

Avokado – Hjelper å holde huden myk og frisk , regulerer blodtrykket, er bra for hjernekapasiteten. Avokadoen inneholder vitaminer, mineraler, fettsyrer og antioksidanter: omega 3 fettsyrer, vitamin C, A og E, magnesium og kalsium.

Hvordan blander man en sunn smoothie eller juice?

 • For å rense kroppen, drepe bakterier og forebygge forkjølelse:
  Gulrøtter, eple, appelsin, gurkemeie, ingefær, sitron
 • For å få energi og bli piggere
  Agurk, eple, kiwi, spinat, sitron og ingefær
 • For å hjelpe fordøyelsen og motvirke sykdom
  Kokosmelk, banan, blåbær, gurkemeie, svartpeper og kanel

Oppskrift på en energigivende og sunn smoothie

 • 1 avokado
 • 5dl spinat
 • 2 epler
 • ½ sitron
 • 4 dl kokosvann
 • 1 dl fryste blåbær
 • 1 ss knuste linfrø

Slik gjør du:
Legg ingrediensene i en blender og miks sammen, hell i glass og pynt med blåbær og sitronmelisse.