Inspiration

Raw Food | intervju med Tytti fra Café Pure

19 august 2016

Rawfood har fort blitt en stor mattrend som flere og flere tørr å teste. Spesielt raw kaker er mer populært enn noensinne, for hvem kan vel motstå kaker som er både sunne, næringsrike og gode?! For den helsebevisste er rawkaker et perfekt alternativ for å kunne nyte desserter og snacks uten få i seg for mye unødvendig sukker. Vi har intervjuet den finske raw food entreprenøren Tytti fra café Pure i Abo, Finland for å få tips på hvordan man lykkes med raw-baking, vi har også fått en oppskrift på en supergod raw kake som passer perfekt til alle anledninger, oppskriften finner du lenger ned i artikkelen. Pure som ble grunnlagt i 2013 har fort rukket å bli en suksess og har spesialisert seg på raw kaker, raw sjokolade og superfood smoothies. De har rett og slett truffet spikeren på hodet når det gjelder årets største trender.

Hvordan kom dere på ideen om å starte en raw food café?
”Min kollega og samarbeidspartner Svante fikk ideen og sammen begynte vi å utvikle den videre. Han har lenge vært interessert i raw food og smoothies, han har til og med hatt sin egen smoothiebar i Helsinki tidligere. Han har altså erfaring med både superfood og entreprenørskap. Jeg er utdannet kokk og ble så gira av Svantes idé om å starte noe eget at jeg umiddelbart hengte meg på. Sannsynligvis var jeg litt gal ettersom jeg sa opp jobben med en gang etter åtte år og bestemte meg for å starte en café med Svante.”

Har du besøkt andre liknende caféer i Norden?
”Jeg personlig har ikke rukket å reise til de andre nordiske landene på lenge, men mine venner og kollegaer på Pure har vært i både Stockholm og København for å undersøke raw food utvalget. De har fortalt at det finnes mange raw food steder, men at nivået ikke alltid er like høyt. En del av cafeene er veldig små og utvalget er dårlig, men på andre siden er det også steder som serverer raw food på à la carte nivå! Så langt har vi ikke kommet i Finland enda. Generelt kan man si at raw food kulturen i Finland er veldig velutviklet og at vi absolutt er på rett spor.

Hvordan finner du ideer og inspirasjon til alle kakene, sjokoladen og smoothiene dere serverer?
”Ideene og inspirasjonen kommer mye via nettet: Instagram, Pintrest og Google! Vi lager alle oppskriftene selv, det vil si at vi aldri kopierer oppskrifter fra nettet, hovedsakelig tar vi inspirasjon fra bildene. Det finner utrolig mange inspirasjonsbilder online, man kan bare beundre de ulike fargene, formene og se for seg hva man selv kan lage. Av og til ser vi gjennom forskjellig oppskrifter for å finne nye spennende ingredienser som vi kan bruke!”

Hva er din raw food favoritt?
”Vanskelig! Det er så utrolig mange å velge mellom, men mine topp 3 er:

 1. Smoothie, det finnes så mange variasjoner og det alltid godt.
   
 2. Raw kaker, så utrolig godt. Det er både næringsrikt, vakkert og godt!
   
 3. Avokade. Det høres kanskje rart ut, men avokado er basen i mange rawfood oppskrifter og den kan brukes til både mat og drikke – salt som søtt. Alle helseeffektene er jo bare ett pluss.

Hva er dine beste tips for å lykkes med en raw kake eller raw food generelt?
”For det første må du hele tiden smake på det du lager. Jeg synes dette er en av de mest grunnleggende feilene man gjør. Ved å smake på produktene i ulike stadier lærer vi oss å kjenne igjen de ulike smakene, konsistensene og å bruke krydder. Hvis man for eksempel merker at noe ikke er søtt nok er det lettest å endre dette tidlig i prosessen.
For det andre, følg med på konsistensen. Man tror ofte at ingrediensene bare skal blandes sammen i en blender, men det faktisk ikke sant. For eksempel må visse kakedeiger lages veldig omsorgsfullt og sakte for å få den perfekte konsistensen. Det hjelpe selvfølgelig veldig hvis man har gode kjøkkenredskap til disposisjon.
For det tredje så utgjør de økologiske ingrediensene basen i raw food, så kvaliteten på disse på vøre god. Det er mange som sier at ingrediensene som brukes i raw food er altfor dyrt. Det argumentet forstår jeg,  men i stedet for å droppe raw food helt kan du heller kutte ned på antall ingredienser og lage enklere raw food utfra budsjettet du har.”

Hvilket produkt er et must på ditt kjøkken?
”En blender <3 Vitamix er min bestevenn.”

Hva ser du mest fram mot i sommer?
”Sol og varme. De to er veldig viktige for meg – jeg håper vi får mye av begge deler!”

Raw kake med jordbær og lime

Kakebunn

 • 4 dl kokosfrø
 • 2 dl kokospalmesukker
 • 1 dl mandelmel
 • en klype Himalaya krystallsalt
 • 1 dl flytende kokosolje

Dette er veldig enkelt og lett. Mål opp ingrediensene i en skål og bland jevnt. Hell deigen i en kakeform med bakepapir slik at deigen blir flat og tett. Sett deigen i fryseren en stund for at den skal stivne.

Limefyll

 • 2 avokado
 • 3 dl cashewnøtter eller mandelmel
 • 2 dl flytende kokosolje
 • 1 dl smeltet kakaosmør
 • 2 ss honning
 • 1 klype salt
 • juice fra 3-4 pressede lime

 Skrell avokadoen og ta bort steinen. Le de i en mikser og tilsett de andre ingrediensene. Miks alt til en så jevn masse som mulig til deigen blir tykk, fyldig og som en masse.  Det er veldig viktig at du følger med på dette, gjør deigen tykkere ved å tilsette nøtter. Hell deretter limefyllet på kakebunnen og legg i fryseren.

Jordbærfyll

 • 2 dl fryste jordbær (gjerne lokale)
 • 4 dl mandler
 • 1 dl vann
 • 1 dl smeltet kakaosmør
 • 2 dl flytende kokosolje
 • juice ½ presset sitron
 • en klype salt
 • 2-3 ss honning eller agavesirup – følg med på hvor søtt det bli.

Legg ingrediensene i en mikser i følgende rekkefølge: honning, jordbær, vann og sitronjuice og tilsett deretter salt og mandler. Miks først nøye og tilsett kokosolje og kakaosmør. Miks igjen veldig nøye slik at det blir jevnt. Smak til for å se hvor søtt det blir og når du er fornøyd heller du fyllet oppa limefyllet. Vær nøye og kontroller at limefyllet har stivnet helt slik at fyllene ikke blander seg.