Inspiration

Tips til din borddekking

19 august 2016

En vakker borddekking gir festen en spesiell og eksklusiv følelse. Det finnes visse etiketteregler for dekkingen som kan være bra å kunne, spesielt når du skal ha litt finere selskap som for eksempel bryllup, men også i anledninger der du vil sette et personlig preg på borddekkingen. Begynn med å tenke på festens tema og karakter; når man har bestemt dette blir det lettere å velge dekorasjoner.
Ved større fester med mange gjester er det ofte lettest å ha et koldtbord slik at gjestene kan forsyne seg selv. Plasser bordet slik at det er lett å bevege seg rundt, alternativt kan du dele alle rettene i to slik at gjestene kan bevege seg på begge sider av bordet og likevel nå alle rettene. Tallerkener og bestikk burde plasseres der det er tenkt at gjesten skal begynne å forsyne seg, mens kaffekopper og glass kan plasseres ved et separat bord eller på enden av bordet sammen med drikken. Alternativt kan drikken plasseres på bordet der gjestene sitter dersom du har lite plass til overs på koldtbordet.

Når det kommer til mer tradisjonell borddekking finnes det flere ”regler” når det kommer til plassering av tallerkener, bestikk og glass. Den viktigste grunnregelen er at servise og glass skal plisseres slik at det er logisk for gjestene. Dekketallerkenen gir en festligere følelse, og legges under de øvrige tallerkenene som plasseres i den rekkefølgen som de skal brukes, brød- og salattallerkenen plasseres til venstre ovenfor gaflene. Bestikket plasseres vedsiden av tallerkenene slik at forrett bestikket er lengst ut og hovedrettsbestikket er nærmest tallerkenen, i den rekkefølgen de skal brukes. Knivene skal være til høyre og egget skal være vendt inn mot tallerkenen. Dessertbestikket skal ligge ovenfor tallerkenen: dessertgaffelens spiss skal peke mot høyre og dessertskjeen mot venstre.

Glassene burde stå ovenfor dessertbestikket i den rekkefølgen de kommer til å brukes, hvilket innebærer at vannglasset skal stå lengst fram til høyre og deretter plasseres vinglasset vedsiden av til venstre, alternativt ølglasset. Glassene kan enten på rad, diagonalt eller i en bue. Plassering av serviett og bordkort avhenger av hvor formell festen er, men ved sittende formell middag plasseres servietten til venstre. Den kan brettes på hundrevis forskjellige måter så her gjelder det bare å være kreativ! Eksempel på klassiske serviettbretting er vifte, diamant eller sylinder. Bordkortet kan eksempelvis legges oppå det høyeste vinglasset, på bordet eller på servietten. Ett tips er å ta vare på champagne- og vinkorker, da de kan brukes til bordplasseringen eller som skilt på koldtbordet. Bare skjær et snitt i korken og plasser navneskiltet i snittet.

Enkle dekke- og oppleggingstips
Når du har valgt ut hvilke dekorasjoner og farger som skal brukes er det tid for å velge bordduk, kanskje også en løper eller brikke. Hvis du ikke har noen egnet duk kan du bruke et laken, en gardin eller til og med en tapet. Serviettene burde ha rett størrelse og avhengig av middagens karakter gjerne laget av tøy eller stivere papirkvalitet.


Våg å vær kreativ i ditt valg av serveringsskåler og serveringsfat! Desserten kan serveres i glass, suppen i kaffekopper og salat på store fat i stedet for skåler. En morsom detalj er å lage cocktailpinner med frukt eller liknende som plasseres på koldtbordet eller på en asjett.
Fine skjærebrett i tre kan brukes som serveringsfat, men du kan også bruke andre brett som marmorbrikker, skiferplater,  takstein eller en planke, her er det nok en gang bare å bruke fantasien! Kakefat kan også brukes til å servere annet enn bare kaker, frukter, ost og småretter passer perfekt. Et kakefat med stett eller flere etasjer gir deg et dynamisk koldtbord og vil virke mer innbydende for gjestene.

I stedet for å servere drikken i originalforpakningen kan du bruke vakre glassflasker og kanner. Hvis du likevel vil servere for eksempel brusbokser kan du plassere de i en champagnekjøler fylt med is. Bestikk kan også plasseres i små bøtter eller vaser og plasseres på koldtbordet. Dette er spesielt godt egnet til uformelle sammenkomster.
Dekorer bordet etter anledning og smak, men tenk på å ikke ha alt for høye blomstervaser og kysestaker som kan føre til at gjestene ikke kan se hverandre. Ett tips er å legge blomster med avklipte stilker direkte på bordet eller i en skål med vann i.