3 tips for en bedre burger

6/1/2015

 

Det er forskjell mellom en burger og burger. Vil du være en mester ved grillen i sommer er det på tide å begynne å lage din egen kjøttdeig. Her er tre tips for en bedre burger.

 

1. Velg en god kjøttdeig 

En god burger starter med en god kjøttdeig. Den beste burgeren lager du av karbonadedeig. Det bør være grovt og helst skal du male den selv. To ganger. Hvis du kan male den selv bestiller den fra kjøttdisken slik at den er nymalt.

2. Kompletter med svinekjøttdeig 

For å få burgeren ekstra saftig kompletterer jeg med røkt sideflesk. I tillegg til at du får en veldig saftig burger får du også en god røyk smak. Vil du ha en burger med 100% svinekjøttdeig, kan du i stedet bruke en del som har massevis av fett, for eksempel short rib.

3. En dash av grillsaus

Puritanerne vil ha en ren kjøttburger som bare er krydret med pepper og salt. Jeg tar gjerne en dash av grillsaus allerede i røren. Det gir en fyldigere bbq-smak til burgeren og den oppleves som enda saftigere.

Dette trenger du til fire store burgere på ca 200 gram:

  • ca 650 g kjøttdeig
  • ca 150 g røkt sideflesk
  • ev. en liten gul løk
  • 2 msk bbq-saus
  • salt, pepper
  • Fire brød
  • Rødløk
  • Salat
  • Ev. bacon
  • Ev. ost
  • Tomat 
  • Agurk
  • Hjemmelaget ketchup
  • Pommes frites
  • Coleslaw (helst lager du din egen coleslaw)

Gjør dette:

  1. Mal kjøttet grovt to ganger. Mal også sideflesket. Kjør gjerne en liten løk i kjøttkvernen det siste du gjør for å sikre at du får med alt kjøtt. Dette gjør det lettere å rengjøre etterpå. Den hakkede løken kan du også blande inn i hamburger røren. 

  2. Krydre kjøttdeigen med grillsaus, salt og pepper og bland godt.

  3. Form fire store burger for hånd eller ved hjelp av en hamburgerpresse.
  4. Legg burgerne på et skjærebrett, dekk med plastfolie og la de hvile i kjøleskapet i ca en time. Når burgerne får hvile faller de ikke fra hverandre på grillen. I mellomtiden kan du tenne grillen.

  5. Pensle grillen og burgere med litt (!) olje og grill dem. Når du ser at de er halvveis gjennomstekte snur du dem og griller dem på den andre siden. Pensle eventuelt med ekstra grillsaus og tilsett ost om du vil. Plukk dem av grillen mens de fortsatt har en rød kjerne og legg dem i folie for å hvile i noen minutter.Grilla brödet. Extra gott blir det om du penslar brödet med smält smör innan du vänder dem på grillen.

  6. Ha på ditt favoritt tilbehør, som for eksempel salat, rødløk, tomat, bacon og fersk agurk.

  7. Server med pommes frites, hjemmelaget coleslaw och egen ketchup.